Yrittäjyys on upea koulu

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Pääomasijoitusyhtiö Northzonen partneri Jessica Nilsson puhuu hengästyttävän nopeasti, rennon luontevasti ja koko ajan silkkaa asiaa. Kiireessäkin hän on ystävällinen, energinen ja hyväntuulinen.

Yhtä hengästyttävästi on kulkenut hänen uransakin: vain 32-vuotiaana hänestä on tullut Northzonen partneri. Hänen salkussaan on seitsemän yritystä, joiden johtoryhmille hän tarjoaa apuaan.

Koululaisena hän oli ammattilaisuudesta haaveillut käsipalloilija, mutta hänestä tuli kauppatieteiden maisteri, maailmanmatkaaja, pankkialan harjoittelija, yrityskonsultti ja yksi menetyksekkään HelloFresh-ateriapalvelun perustajayrittäjistä.

”Pelasin käsipalloa kouluaikoinani Linköpingissä. Harjoittelin valtavasti ja pääsin Ruotsin juniorimaajoukkueeseenkin, mutta jouduin lopettamaan olkavamman vuoksi”, Nilsson kertoo.

”Pidän kilpailemisesta ja urheiluun kuuluvasta joukkueen jäsenyydestä, jossa työskennellään, harjoitellaan ja pelataan yhdessä.”

Nilsson löytää näitä ominaisuuksia myös yrittämisestä, jota hän nyt omasta yrityksestä irtaannuttuaan kuvailee upeaksi oppimisprosessiksi. Etenkin internetin ja teknologian tuomat uudet liiketoimintamallit ovat haastavia ja palkitsevia. Alalla työskentely on valtavan hauskaa.

”Pohdi, mitä sijoittaja voi tehdä yrityksesi hyväksi.”
Jessica Nilsson

”Yrittäjänä opin kuinka vaikeaa rahoituksen löytäminen voi olla. Ei kyse ollutkaan pelkästä rahasta, vaan suhteiden ja luottamuksen rakentamisesta. Hyvät pääomasijoittajat investoivat muutakin kuin rahaa: heiltä saa käytännön neuvoja, verkostoja ja vaikkapa rekrytointiapua.”

Siksi Nilsson kehottaa rahoitusta hakevia yrittäjiä tekemään kotiläksynsä pääomasijoittajien suhteen. Vaikka alkuvaiheen rahoitus on usein tiukassa, niin myöhemmillä rahoituskierroksilla päämasijoittajat kilpailevat parhaimmista yrityksistä.

”Mieti, kenet haluat hallitukseesi. Pohdi, mitä sijoittaja voi tehdä yrityksesi hyväksi.”

Nilssonin omat salkkuyritykset ovat lähinnä verkon vähittäiskauppiaita, vaikka hän ei sijoituksiaan rajaakaan niihin.

”Sijoitan sähköiseen kaupankäyntiin, koska minulla on siitä kokemusta. Tähän alaan liittyy kaupan lisäksi myös maksunvälitystä, mobiilipalveluja, logistiikkaa ja data-analytiikkaa.”

Yritysidea äidin keittiöstä

Entisenä yrittäjänä Nilsson tietää, kuinka tärkeä hyvä ja innostunut tiimi on. Lisäksi on hyvä, jos yrityksen vetäjillä on monenlaisia taitoja – ja mielellään myös myyntikykyjä!

Itse hän ryhtyi yrittäjäksi kahden Lontoossa tapaamansa saksalaisen kanssa.

”Me olimme investointipankissa töissä, kun pankkikriisi iski vuonna 2008. Totesimme, ettei pankkiala ollut meitä varten ja puhuimme usein yrityksen perustamisesta.”

Kolmikon tiet erosivat vielä vuosiksi, mutta lopulta yrittämisen ajatus muuttui vastustamattomaksi. He huomasivat, että internetin ruokatilaukset olivat kasvava trendi.

Lopulta yritysidea muokkaantui Nilssonin äidin keittiössä, kun äiti ihasteli netistä tilaamaansa ateriapakettia, joka sisälsi raaka-aineet ja valmistusohjeet.

”Siitä syntyi HelloFresh, mutta alussa jouduimme kokeilemaan monenlaisia vaihtoehtoja. Suuri askel oli, kun tajusimme, että meidän ei tarvitse pitää varastoja. Kun asiakas tekee tilauksen viikkoa ennen, ehdimme hankkia raaka-aineet suoraan tuottajilta ja pakkaamaan ne tuoreina laatikoihin.”

Nilsson ja hänen perustajakollegansa Dominik Richter ja Thomas Griesel työskentelivät hurjaa tahtia ilman vapaapäiviä. Liiketoimintamalli toimi Saksassa ja myöhemmin useissa muissa maissa, mutta Ruotsissa vastassa oli jo paljon kilpailua ja pienet markkinat.

Nilsson halusi kuitenkin takaisin Ruotsiin, lähemmäksi perhettään, joten hän jätti tehtävänsä HelloFreshissä vuonna 2014.

Esikuvaksi koululaisille

Nilsson on poikkeuksellinen teknologiasijoittaja sekä ikänsä että sukupuolensa vuoksi. Myös verkkoyrittäjänä hän on raivannut tietä naisille.

”Alalle tulee nyt nopeasti lisää naisia. Offline-vähittäiskaupassahan on jo paljon naisia, joten kyllä heidän taitojaan tarvitaan netissäkin.”

Nilsson kannustaa nuoria ja naisia teknoyrittäjiksi monella tavalla. Hän kiertää Ruotsin prinssi Danielin perustaman hyväntekeväisyysjärjestön lähettiläänä kouluissa kertomassa kokemuksistaan 15-vuotiaille. Hän kuuluu naisyrittäjien pokeriverkostoon ja esiintyy mielellään monenlaisissa tilaisuuksissa.


Jessica Nilsson

  • Motto: Hyvät pääomasijoittajat investoivat muutakin kuin rahaa.
  • Pääomasijoitusyhtiö Northzonen partneri.
  • Salkkuyritykset: NA-KD, Fyndiq, Outfittery, Klarna, Lesara, Matsmart ja Lemoncat.
  • Perustajayrittäjänä HelloFreshissä 2011–2014. Myi osuutensa 2015.
  • Toimi aikaisemmin strategiakonsulttina ja harjoittelijana investointipankissa.
  • Kauppatieteiden maisteri Tukholman kauppakorkeakoulusta.

Northzone

  • Vuonna 1996 perustettu pääomasijoitusyhtiö.
  • Sijoittaa lähinnä teknologiasektorille.
  • Tehnyt sijoituksia yli 120 yhtiöön, joista monet ovat pohjoismaisia.
  • Hallinnoi miljardin euron varoja 8 rahastossaan.
  • Toimistot Tukholmassa, Oslossa, Lontoossa ja New Yorkissa.
  • Suomalaisia sijoituksia: Supponor, PlayRaven, Seriously ja Zervant.
  • Tesi on sijoittanut Northzoneen.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kasvu-verkkolehdessä 1/2017.